De maartmaand heeft tot nu toe weinig voorjaarswarmte opgeleverd, maar richting het einde van de maand lijken we eindelijk richting de 20 graden te kruipen. Of de maand daarmee nog gemiddeld de boeken in zal gaan valt te betwijfelen met inmiddels anderhalve graad achterstand over de afgelopen 20 dagen.

Zonsopkomst in Amsterdam na een frisse nacht. Foto: Stephan van Loon

Het is de afgelopen weken zeer wisselvallig geweest met regelmatig winterse buien, veel wind en daarbij ondermaatse temperaturen. Inmiddels is de atmosfeer in duidelijk rustiger vaarwater terecht gekomen en verloopt vandaag net als gisteren droog en vrij zonnig.

Het rustige weerbeeld hebben we te danken aan een krachtig hogedrukgebied met de kern boven Ierland. Toch lijkt er morgen een beetje neerslag te kunnen vallen. Deze neerslag is gekoppeld aan een warmtefront (rode lijn) die van west naar oost over het land trekt. De hoeveelheden zijn minimaal.

Vanwege de ligging van het hoog staat er in Nederland een overwegend noordelijke wind waarmee er nog altijd frisse lucht wordt aangevoerd. Afgelopen nachten kwamen het veelvuldig en op uitgebreide schaal tot vorst.

Zicht op betere tijden

In de loop van volgende week verplaatst het hogedrukgebied zich oostwaarts en draait in onze contreien de wind naar een zuidwestelijke richting. Daardoor zal de aangevoerde lucht steeds warmer worden, maar neemt vanuit die hoek tegelijkertijd ook de wisselvalligheid toe.

De nachtelijke vorst raken we kwijt en overdag lopen de maxima op tot boven 15 graden. Mogelijk dat de laatste dagen van maart zelfs kwikstanden tot 20 graden mogelijk zijn.