Winterliefhebbers komen deze week massaal aan hun trekken, maar het einde van de winterse periode komt nu snel dichterbij. Lagedrukgebieden vanaf de Oceaan brengen naast zeer zachte lucht ook wisselvalligheid en veel wind met zich mee.

Wie de sneeuw nog wil aanschouwen of de ijzers wilt onderbinden moet zich haasten, want dit weekend voltrekt zich een weersverandering. Een grootschalig lagedrukgebied zal het weer in grote delen van Europa gaan beïnvloeden en voor een duidelijke verzachting gaan zorgen.

Vandaag is er nog ruimte voor de zon en is het koud, maar morgen raakt het bewolkt en trekt de wind fors aan. Uiteraard is dat ook terug te zien aan de temperatuur. Wordt het vandaag rond het vriespunt in het zuidoosten tot +5 in het noordwesten; morgen stijgt het kwik al naar waarden tussen 5 en 8 graden.

Overigens verloopt de nacht naar zondag nog wel koud met op uitgebreide schaal vorst. Morgenochtend kan in het noorden wat licht winterse neerslag vallen en komt het her en der tot gladheid.

Vanaf maandag gaat het roer dan echt om. Storingen trekken over het land en brengen ons regelmatig regen. De zuidwestenwind zal de hele week prominent aanwezig zijn en kan vooral in de kustgebieden soms stormachtig worden. Het kwik gaat nog wat verder omhoog en komt tot in de dubbele cijfers. De winter is daarmee volledig verdreven net zoals in grote delen van Europa. Zicht op een nieuwe winterse periode is er nog niet.

Omslagfoto: sneeuw in Hoevelaken | Stephan van Loon