Waar de weermodellen afgelopen dagen plotseling mee op de proppen kwamen is inmiddels ook realiteit geworden. Transportkou vanuit Rusland heeft Nederland afgelopen 24 uur veroverd en op veel plaatsen vroor het dan ook vanochtend.

Aan de voorzijde van de koude lucht was een neerslagzone aanwezig waar in het noordoosten gisteravond de eerste sneeuwvlokjes van dit seizoen omlaag dwarrelden. Elders bleef het bij vloeibare vorm. Vooral in het zuidwesten en westen zijn gisteren forse neerslaghoeveelheden gevallen.

Achter het neerslaggebied is het breed opgeklaard en de zon laat zich vandaag dan ook volop zien in het noorden en midden van het land. In het zuiden komt wel nog bewolking voor. Er waait een schrale oostenwind waarin het maximaal 2 graden in het noordoosten wordt tot een graad of 5 in het zuiden. Door de matige tot vrij krachtige wind zal de gevoelstemperatuur op veel plaatsen onder nul blijven. Na de recente zachte periode is dat voor de meesten weer even wennen.

Komende nacht is het kraakhelder en valt de wind weg. In de koude luchtsoort kan het flink afkoelen en zal het overal licht vriezen, lokaal zelfs matig. De minima lopen uiteen van 1 a 2 graden onder nul in het zuiden en noordwesten tot 5 en lokaal 6 graden onder nul in het midden en oosten van het land. Dergelijke temperaturen komen in november zelden voor.

Van korte duur

Lang duurt het flitswintertje niet. Zachte lucht wint zondag vanuit het zuiden terrein en in de nacht naar maandag is overal de kou weer verdreven. Tot het zover is verloopt zondag met temperaturen rond een graad of 2 nog wel koud. Op de grens tussen de koude en warme lucht bevindt zich een regenzone welke gedurende de dag van zuidwest naar noordoost over het land trekt. Mogelijk dat aan de voorzijde enige tijd natte sneeuw valt.

Het verdrijven van de kou kan in het noordoosten iets langer duren en daar zou het in de nacht van zondag op maandag nog tot lichte vorst kunnen komen.