Komende dagen bevindt Nederland zich nog in de warme lucht, maar vanaf donderdag schakelen we over op een beduidend frisser weertype. Het is daarbij wisselvallig en er staat vooral donderdag een stevige wind.

Herfstachtige week. Archieffoto: Stephan van Loon

Een grootschalig lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en een gordel van hoge druk boven de centrale delen van Europa zorgen in het westen van Europa voor een zuidelijke stroming. Daarmee worden warme luchtmassa’s richting de lage landen aangevoerd.

De week is dan ook zeer zacht begonnen met vandaag en morgen temperaturen die lokaal kunnen oplopen tot 20 graden. Stabiel najaarsweer zit er echter niet in omdat het grootschalige laag al te veel invloed heeft op ons weer. Het regent komende 48 uur van tijd tot tijd en ruimte voor de zon is er niet of nauwelijks.

Draaiende stroming

Donderdag wordt plaatsgemaakt voor een flink koudere luchtsoort. Brenger van deze kou is een actieve depressie vanuit IJsland welke in sneltreinvaart koers zet richting Centraal-Europa.

Bij ons wordt de kou voorafgegaan door een naar noordwest draaiende stroming. De wind trekt daarbij fors aan tot mogelijk stormkracht aan zee. Het wordt die dag hooguit een graad of 11, maar in combinatie met de wind zal het voor het gevoel nog eens fors kouder aanvoelen.

Tot in het weekend houden we de wisselvalligheid vast. De regenzones maken na donderdag plaats voor stevige buien waarbij lokale winterse neerslag (korrelhagel) niet uitgesloten is. Vooral tijdens de nacht en ochtend wanneer het op zijn koudst is.

Amper 10 graden

Vanaf vrijdag doet de temperatuur nog een stapje verder terug en wordt het net aan 10 graden. Na het weekend wordt het droog en klaart het wat op. Tijdens de nachten kan daardoor het kwik fors onderuit gaan tot lokaal dichtbij het vriespunt.

One Response to Gevoelig frisser