Zware onweersbuien hebben Nederland bereikt en trekken verder activerend oostwaarts. Voor het zuidoosten geldt inmiddels code oranje en is kans op randverschijnselen zoals hagel tot 2 cm doorsnee en (zeer) zware windstoten.

De structuur in de lucht toont de grote dynamiek in de atmosfeer. Foto: Stephan van Loon

Afgelopen nacht hadden vooral de westelijke regio’s met felle onweersbuien te maken waarbij de bliksem op tal van plekken schade heeft veroorzaakt. In die regio’s is het inmiddels afgekoeld en valt voornamelijk regen. In het oosten is de zeer warme en onstabiele lucht nog aanwezig en trekt een lijn met zware onweersbuien geleidelijk oostwaarts.

Bij deze buien komt naast veel regen ook hagel en (zeer) zware windstoten voor. Het KNMI heeft inmiddels voor het zuidoosten code oranje uitgegeven. Voor de overige regio’s is vooralsnog code geel van kracht en zijn de buien minder actief.

Morgen opnieuw lokaal noodweer

Ook morgen is het gevaar voor onweer nog niet geweken. Vooral in het zuidoosten is nog een warme bel met onstabiliteit aanwezig. Zware buien lijken vanaf het middaguur rap te vormen en geven opnieuw veel regen, zwaar onweer en (zeer) zware windstoten. Mogelijk dat zich zelfs een windhoos kan vormen, maar dat hangt van veel factoren af. De ingrediënten zijn er in elk geval.