Afgelopen nacht viel sneeuw en werd het in delen van Brabant, Limburg, de Veluwe en de Achterhoek zelfs even wit. Morgen lijkt dat op meer plaatsen te gebeuren en kan zich lokaal een flink sneeuwdek vormen.

Opnieuw is een lagedrukgebied de brenger van het onstabiele weer. Echter is van een Polar Low zoals afgelopen 24 uur geen sprake. Het laagje trekt geleidelijk oostwaarts en is vooral op hoogte gevuld met zeer koude lucht. Boven de relatief warme Noordzee ontstaan daardoor felle buien.

De eerste buien dienen zich vroeg in de ochtend in het westen aan en trekken geleidelijk oostwaarts. Door wind van zee is het in de kustprovincies te warm voor droge sneeuw. Dieper landinwaarts lukt dit wel vanwege de lichte vorst die er dan nog is.

De buien kunnen stevig uitpakken met in het westen naast regen ook hagel, natte sneeuw en een klap onweer. Naarmate de buien verder het land optrekken zal de neerslag steeds vaker een vaste vorm krijgen en is accumulatie mogelijk.

Vooral ten zuidoosten van de lijn Lelystad – Den Bosch kan zich een sneeuwdek vormen tot 5 centimeter, op de Veluwe en in Limburg mogelijk zelfs 8 cm. Omdat het hier buien betreft kunnen de verschillen op korte afstand groot zijn. Zo zullen er plaatsen zijn waar lokaal zelfs meer valt, maar ook plaatsen waar het beperkt blijft tot een nauwelijks meetbare sneeuwdikte.