Na een kort winters intermezzo is het nu de beurt aan zachte lucht welke Nederland in elk geval tot volgend weekend in zijn greep lijkt te houden. Komende week wijst de thermometer zelfs dubbele cijfers aan en wordt het lokaal 12 graden. De winter is daarmee volledig op een zijspoor gezet en lijkt deze maand ook niet meer terug te keren.

Komende tijd zacht en vrij wisselvallig. Foto: Stephan van Loon

We moesten er ruim 700 dagen geduld voor hebben, maar gisteren was het dan eindelijk zover. Een storing vanuit het westen bracht sneeuw in het hele land. De hoeveelheden varieerden van 1 centimeter in de kustgebieden tot 3 centimeter landinwaarts.

Wie vanmorgen in het westen de gordijnen openden zag alweer een groene wereld bij een temperatuur van 7 graden boven nul. In het oosten is het nog koud genoeg om het sneeuwdek in stand te houden en daar sneeuwde het vanochtend zelfs nog af en toe. Het totale sneeuwdek is daar nu opgelopen tot lokaal 5 centimeter.

Een winters beeld in de oude binnenstad van Amersfoort. Foto: Stephan van Loon

In het midden van het land zijn vooral de weilanden nog wit door sneeuwresten, maar is de dooi met 5 graden boven nul al flink aanwezig. De sneeuw zal daar dan ook spoedig verdwenen zijn. In het oosten duurt het tot vanavond en mogelijk zelfs tot morgenochtend voordat de sneeuw weg is.

Kou uit heel Europa verdreven

Kijkend naar de weerkaarten voor heel Europa dan is te zien dat de kou uit heel het Europese continent weggeblazen wordt door de stevige westelijke stroming. Het zal dan ook erg lastig worden om de koude lucht snel weer terug te doen keren naar de Benelux. De kansen op serieus winterweer lijken deze maand dan ook verkeken.

Pluimverwachting van ECMWF met een duidelijke verzachting. Grafiek: KNMI

De winter is nog jong en er dienen zich in februari en wellicht zelfs maart vast weer winterse omstandigheden aan. Enkele jaren geleden beleefden we nog een ijzige start van de maartmaand.