Langzaam kabbelen we richting de winter, al verliep de novembermaand tot nu toe redelijk voorjaarsachtig. Een verandering lijkt echter aanstaande; koude lucht trekt komend weekend naar het noordwesten van Europa.

Het op transport zetten van de koude lucht valt samen met de positionering van de druksystemen. Een lagedrukgebied houdt zich komende dagen op boven het zuiden van Europa terwijl een ander laagje koers zet richting het oosten van Europa. Tegelijkertijd is boven Scandinavië de luchtdruk hoger dan bij ons en dat resulteert in een oostelijke stroming in zowel ons land als de landen oostelijk van ons.

Koude lucht gekoppeld aan een neerslagzone trekt zaterdag vanuit het noordoosten Nederland binnen. In eerste instantie regent het, maar met het kouder worden van de lucht zal de regen steeds meer een vaste vorm krijgen. Tot een sneeuwdekje lijkt het door de hoge grondtemperatuur niet te komen, al kunnen auto’s en planten wel wit kleuren.

Zaterdag vallen de maximumtemperaturen al vroeg in de nacht, waarna het afkoelproces van start gaat. In de middag is het droog en afwisselend bewolkt, maar wel koud. In grote delen van het land lijkt het slechts 0 tot 3 graden te zijn, alleen in het zuidwesten is het wat zachter.

In de nacht naar zondag vriest het op grote schaal licht. Zondag overdag draait de wind naar een zuidelijke richting en komen de maxima weer flink hoger uit.