Vanmiddag is het voor de laatste keer zomers warm en daarmee duurt de huidige hittegolf al acht dagen. Vanaf morgen gaat het weer uit een ander vaatje tappen en brengen stevige buien koelere lucht met zich mee.

Een kleine, maar felle bui boven de polder van Nijkerk gisterochtend. Foto: Stephan van Loon

Na een reeks zonnige en tropische dagen is er sinds gisteren duidelijk een andere luchtsoort gearriveerd. Vooral het hoge vochtgehalte maakt de warmte sindsdien onaangenaam. In die vochtige luchtsoort kwam het gisteren lokaal zelfs tot forse buien.

Vandaag blijft het droog en komen vooral in het westen en zuiden wolkenvelden voor. Het kwik piekt nog eenmaal met maxima van 25 graden aan zee tot 30 in het oosten.

Komende nacht dienen de eerste buien zich in het westen van het land aan. Deze trekken geleidelijk oostwaarts en brengen lokaal veel regen en onweer met zich mee. Tegen de ochtend krijgt ook het midden met onweersbuien te maken en rond het middaguur hebben de buien ook het oosten en noordoosten bereikt.

Met het overtrekken van de buien wordt de hitte verdreven. Toch kan het met name in het oosten voor de buien uit nog een graad of 27 worden. Elders stokt het kwik rond een graad of 23 en komt daarmee een einde aan de landelijke hittegolf.

Donderdag is er weer wat meer ruimte voor de zon en kan het in het binnenland zomers warm worden. Aangezien het morgen in het oosten ook nog zomers warm wordt duurt de hittegolf daar nog enkele dagen langer.

Vanaf vrijdag slaat ook daar de koele lucht toe en moeten we het tot en met zondag doen met maxima van 20 graden aan zee tot 23 in het oosten. Daarmee kunnen de huizen weer wat afkoelen en dat is nodig ook. Na het weekend lijken we ons opnieuw op te kunnen maken voor een week met hitte.