Het is volop winter in Nederland met inmiddels op veel plaatsen een sneeuwdek van enkele centimeters. Nieuwe sneeuw is onderweg, maar lijkt morgen vooral het zuiden aan te doen. Elders blijft het overwegend droog.

Talrijke sneeuwbuien hebben afgelopen 24 uur op veel plaatsen een sneeuwdekje opgeleverd. Vooral in het midden van het land is afgelopen nacht tot lokaal 5 cm aan sneeuw gevallen. Ook in het noorden trekken momenteel sneeuwbuien over waardoor het landschap daar eveneens wit kleurt.

Inmiddels zijn alle ogen gericht op morgen. De scheiding tussen warme en koude lucht kruipt dichterbij en wordt gekenmerkt door een actieve neerslagzone. Ten noorden van die lijn valt lange tijd sneeuw, maar zuidelijk ervan zal het eerst tot ijzel en later regen komen.

De modellen zijn het over één ding al dagenlang eens; wij blijven aan de koude zijde van het front. Echter is het tot op het moment van schrijven nog niet geheel duidelijk tot hoever de neerslag over ons land zal rijken. Het door de weermodellen meest ondersteunde scenario is dat Limburg en Brabant een reële kans maken op aanzienlijke sneeuwhoeveelheden. Mogelijk dat het zuidoosten van Gelderland ook nog wat meepikt. De modellen komen met maar liefst 10 tot 15 centimeter in Limburg en zo’n 5 centimeter in Noord-Brabant. De meeste sneeuw wordt boven België verwacht waar het sneeuwdek kan aangroeien tot 30 centimeter.

Elders blijft het meest droog, al kan er door een afzwakkende storing vanuit het noorden in het noorden ook af en toe lichte sneeuw vallen. Echter worden daar geen noemenswaardige hoeveelheden verwacht.

De situatie voor morgen kan komende 24 uur nog wijzigingen waardoor de sneeuwzone noordelijker, maar ook zuidelijk kan uitkomen. Daardoor kunnen hoeveelheden uiteindelijk ook lager of juist hoger uitpakken.

Omslagfoto: sneeuw in Winsum (Gr) | Henk-Jan Hospes