Het is komende dagen zomer alom met temperaturen die flink in de lift zitten. Komende dagen is het met 23 tot 28 graden aangenaam, maar in het weekend lijkt het met 35 graden juist onaangenaam te worden.

Tropische hitte komende weekend. Foto: Flickr

Warme luchtmassa’s hebben Nederland bereikt en met een hogedrukgebied pal boven onze regio is het zonnig en kalm. Met een zwakke noordoostelijke stroming wordt droge continentale lucht aangevoerd waarin het zomers warm wordt.

Vrijdag draait de stroming naar het zuiden en kan extreem hete lucht onze contreien bereiken. In Spanje en Frankrijk wordt het vandaag en morgen 40 graden en het is die luchtsoort die met name zaterdag extreme hitte naar Nederland brengt.

Op de laatste dag van deze werkweek kan het in het zuidoosten al tropisch warm worden, elders lukt dit nog niet. Zaterdag schiet na een plakkerige nacht het kwik pijlsnel omhoog en bereikt voor het middaguur de 30 graden al.

In de middag gaat de stijging onverminderd door en wordt het uiteindelijk 34 tot 37 graden. Vlak aan zee blijft de temperatuur wat achter en kan een verkoelend zeewindje opsteken.

Vanaf zondag gaan de scherpe ranjes er vanaf, maar is het met een graad of 27 opnieuw aangenaam. Na het weekend wordt het koeler en neemt de neerslagkans toe.