Lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan voeren de ene na de andere depressie aan. Het is dan ook wisselvalligheid troef en er staat met grote regelmaat een stevige wind. Later deze week zal de wind een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Storm aan de kust bij Whales. Foto: FLICKR

De straalstroom markeert de grens tussen polaire lucht uit het noorden en (sub)tropische lucht uit het zuiden. In de straalstroom worden snelheden gehaald van 100 km/per uur en hoger. Het is deze stroom die komende dagen boven de Britse eilanden, de Benelux en Duitsland komt te liggen en met windsnelheden tot 200 km/uur extra actief is.

Lagedrukgebieden hebben de neiging zich met de stroming van de straalstroom mee te laten voeren en kunnen door de extremiteit in de atmosfeer extra actief worden.

Een tweetal lagedrukgebieden zullen op die manier richting Europa koersen en flink actief worden. De Britse weerdienst heeft de in ontwikkeling zijnde stormdepressies inmiddels de namen Dudley en Eunice gegeven waarmee ze nu al in het lijstje officiële stormen van 2022 opgenomen zijn.

Zeer zware windstoten en mogelijk zware storm

In de loop van woensdag trekt de wind op nadering van storm Dudley geleidelijk al aan naar stormachtig in de kustgebieden. Elders is het in eerste instantie nog vrij kalm, maar in de nacht naar donderdag neemt overal de wind toe. Dudley trekt ten noorden van Nederland oostwaarts langs en zorgt in het Waddengebied en de Kop van Noord-Holland voor de meeste wind.

Zoals de weermodellen ons nu voorspiegelen lijkt vrijdag de onstuimigste dag van de week te worden. Rondom storm Eunice bevindt zich een zeer sterk windveld en kan het aan zee tot een zware storm komen, windkracht 10. Vooral de windstoten zijn zaak om goed in de gaten te houden. Al enkele dagen op rij komen sommige modellen met schuivers tot 140 km/uur in de kustregio. Ook landinwaarts worden stoten verwacht tot boven 100 km/uur.

De exacte koers en uitdieping van de stormdepressie Eunice verschilt nog wel per run waardoor de exacte verwachting tot in de details nog niet helemaal zeker is.

2 Responses to Komende dagen zeer onstuimig