Al de hele werkweek berekenen de weerkaarten sneeuw voor zaterdag, al schommelt de aanvangstijd en hoeveelheid nog altijd. Vanuit het westen trekt in de loop van zaterdag een neerslagzone het land binnen. Op grote schaal lijkt 3 tot 5 centimeter sneeuw te gaan vallen!

Sneeuw inde bossen. Foto: Stephan van Loon

Kijken we naar de meest recente berekeningen van onder meer ECMWF, GFS en ARPEGE dan zien we nog wel wat verschillen in de aanvangstijd van de eerste sneeuwval en de uiteindelijke hoeveelheden.

Het Franse weermodel (ARPEGE) is het meest positief qua sneeuwhoeveelheden. We zien in dit model tot zondagochtend accumulaties tot lokaal 7 centimeter.

De Amerikanen (GFS) gaan juist voor de minste hoeveelheden met in het binnenland 2 (lokaal 3) centimeter. Aan zee lijkt er volgens genoemd model vrijwel niks te vallen. Het Europese weermodel (ECMWF) gaat voor 3 centimeter sneeuw in heel Nederland.

Totale sneeuwhoeveelheden volgens ARPEGE, GFS en ECMWF. Bron WXCHARTS

Veel zal afhangen van het tijdstip waarop de eerste sneeuwval de westkust bereikt. Gebeurt dit zoals GFS verwacht al in de middag dan ligt het kwik enkele graden boven nul en zal in eerste instantie natte sneeuw vallen.

De andere twee modellen laten de sneeuw later arriveren waarbij het kwik alweer wat gedaald is. Hierdoor zal de sneeuw vrij snel al als droge sneeuw vallen en zijn aan zee ook accumulaties mogelijk.

Ruim 700 dagen geen sneeuwdek

Het is inmiddels ruim 700 dagen geleden dat er in De Bilt een gesloten sneeuwdek lag. Dat is sinds het begin van het bijhouden van sneeuw in Nederland vanaf 1956 nog niet eerder voorgekomen. Morgen lijkt daar dus eindelijk verandering in te komen en kleurt Nederland na lange tijd weer eens wit.

Genoeg sneeuw voor een sneeuwpop zaterdag. Foto: Stephan van Loon

Wie van de sneeuw wil genieten moet er snel bij zijn, in de nacht naar zondag stroomt zachtere lucht binnen en smelt de sneeuw. Zondag overdag lijken bij het verder oplopen van de temperatuur ook de laatste sneeuwrestjes te verdwijnen.

Zachter en wisselvalliger

Vanaf zondag wordt het snel zachter in Nederland en wordt de winter volledig op een zijspoor gezet. Nieuwe kansen op winterweer dienen zich pas eind volgende week aan.