Met het verschijnen van de meteorologische herfst op de kalender is het zomerweer ook snel ten einde gekomen. Begin september was het nog volop zomers, maar dat is inmiddels ingeruild voor herfstweer. Komend weekend volgt het dieptepunt.

De zon weet nog net door te breken tussen de regen door. Foto Kevin Photos

Van een maandenlange warme en droge zomer is het weerbeeld compleet omgeslagen. Voor de reden van deze abrupte weeromslag moeten we kijken naar de Atlantische Oceaan waar afgelopen weken meerdere tropische stormen en orkanen zijn ontstaan.

Deze systemen staan erom bekend het weer naast Amerika ook in Europa sterk te beïnvloeden. Als orkaan overleven ze het veelal niet tot onze contreien, maar de wisselvalligheid wel. Meerdere systemen verschenen afgelopen weken op de radar en koersten eigenlijk vrijwel direct naar Europa. Sindsdien is het wisselvallig en werden onder andere de zware onweersbuien van vorige week getriggerd.

Voordat dergelijke systemen – in feite lagedrukgebieden – het vasteland van Europa bereiken wordt met een zuidelijke stroming vaak zeer warme lucht aangevoerd. Afgelopen twee weken werd het dan ook nog enkele malen zomers warm op tal van plekken in Nederland.

Koel intermezzo

Inmiddels bevinden we ons overduidelijk in een koelere luchtsoort, al probeert warme lucht zich vanuit het zuiden op te dringen. De grens tussen warme en koude licht ligt over het zuiden van het land waardoor het daar sinds gisteravond onafgebroken is gaan regenen.

Komende avond en nacht draait de wind naar het noordwesten en wordt steeds koudere lucht aangevoerd. Vanuit diezelfde aanvoerrichting zullen met regelmaat buien overtrekken welke gevoed worden door het warme zeewater. Vooral in de kustgebieden kan tot in het weekend zeer veel neerslag vallen. Landinwaarts zijn de buien minder zwaar, maar zullen ook daar de nodige millimeters achterlaten.

De temperatuur zal flink terrein prijsgeven en daalt naar waarden rond 14 graden op zondag. Daarmee laat de herfst zich voor het eerst dit jaar even zien in Nederland.