[social_share_button themes=’theme1′]

Na een week van sneeuw en kou met de bijbehorende winterpret is het vanaf morgen gedaan met de winter. Zachte lucht wint later vandaag, maar vooral morgen terrein en richting volgend weekend lopen de maxima zelfs op naar 14 tot 18 graden. We lijken daarmee definitief dit winterseizoen achter ons te laten.

Het “Paard van Marken” omringt door ijs. Foto: Stephan van Loon

Lange tijd wilde het in Nederland niet winteren tot vorig weekend de wind de oosthoek opzocht. Zeer koude lucht werd aangevoerd en zowel op zondag als maandag viel een dik pak sneeuw. Wat volgde was een ijzig koude week, al was het vaak minder koud dan de weermodellen voor ons in petto hadden.

Koudegolf op veel plekken niet behaald

Landelijk is het deze winterperiode niet tot een officiële koudegolf gekomen, maar lokaal lukte dit wel. Voor een officiële koudegolf zijn vijf aaneengesloten ijsdagen nodig waarin het drie nachten streng vriest.

Op de KNMI meetpunten Arcen, Eindhoven, Ell, Herwijnen, Twente en Volkel bleef het kwik overdag minimaal 5 dagen onder nul, waarvan minstens drie nachten het kwik tot onder de vereiste -10 graden lag. Daarmee wordt alleen voor het zuidoosten en oosten een koudegolf in de boeken genoteerd.

[tekst gaat onder de afbeelding verder]

Gemeten minima verspreid over Nederland
Gemeten maxima verspreid over Nederland

*14-02-2021 betreft een schatting

Donderdag 11 februari kwam het kwik op veel plaatsen in de zeer koude lucht onverwachts flink hoger uit dan verwacht. Op tal van plekken kwam de temperatuur tot ruim boven nul en daarmee waren de kansen op een koudegolf voor de meeste plaatsen verkeken.

Koudegolven zijn zeldzaam geworden

De laatste en tevens enige keer dat het in de 21e eeuw tot een officiële koudegolf kwam was in 2012. Koudegolven zijn daarmee een echte uitzondering geworden in het Nederlandse klimaat. Vorige eeuw gebeurde dit gemiddeld genomen eens per 4 jaar.

Na ’96 ving de langste periode sinds het begin van de metingen aan zonder koudegolven. Pas in 2012 was na 16 jaar sprake van een officiële koudegolf.

Voldoende kou voor schaatsijs

Op veel plaatsen is een dikke ijsvloer ontstaan en zijn de ijzers massaal ondergebonden. Niet alleen op sloten en grachten kon er geschaatst worden, ook op kanalen en ondergelopen uiterwaarden. Her en der kon er zelfs geschaatst worden op het IJsselmeer en Markermeer.

Een ijzige zonsondergang bij de Grouwzee. Foto: Stephan van Loon

Na het weekend schakelen we over op een vrij zacht en wisselvallig weertype en zal het ijs niet meer te betreden zijn. Eind volgende week kunnen we profiteren van een hogedrukgebied welke in de buurt van Nederland komt te liggen. Het wordt vrij zonnig en met een zuidelijke wind vertoeven we in voorjaarsachtige temperaturen van 14 graden aan zee tot een lokale 18 graden in het zuidoosten.

De kans op het terugkeren van serieus winterweer lijkt daarmee onwaarschijnlijk, al roert maart nog wel eens zijn staart.

Onderstaand een kleine impressie van het winterweer in Nederland.

©Weernieuwsinfo
©Weernieuwsinfo
©Weernieuwsinfo
©Weernieuwsinfo
©Weernieuwsinfo
©Weernieuwsinfo
©Weernieuwsinfo