De zomer is volop aanwezig in ons land, al wordt het komende dagen tijdelijk wat koeler. Na het weekend arriveert een bel met zeer warme lucht en kunnen we ons opmaken voor enkele tropische dagen. Een (lokale) hittegolf lijkt goed mogelijk.

Al een tijdje hadden de weermodellen de komende hitte-uitbraak in de smiezen, al kozen de Amerikanen met hun GFS model wel voor een hele extreme richting. Volgens dat model zouden de maxima vanaf maandag tussen 40 en 45 graden uitkomen. Wij schreven al dat dit gezien de huidige condities van de hoeveelheid vocht in de grond weinig kans had.

Het Europees weermodel kwam afgelopen tijd met maxima tussen 32 en 38 graden vanaf maandag, wat een stuk realistischer is. De Amerikanen staan inmiddels weer met beiden benen aan de grond en ook hun model ligt nu in lijn met dat van het Europese ECMWF.

Even wat koeler

Tot het zover is krijgen we eerst te maken met een wat koeler weerbeeld. Door de ligging van een hogedrukgebied met de kern boven de Britse Eilanden waait er in Nederland een aanlandige wind. Hierdoor wordt de aanvoer van warme lucht komende dagen tijdelijk gestaakt en moeten we het doen met een graad of 22.

Zondag weet het kwik alweer wat hoger uit te komen, maar de echte warmte komt er vanaf maandag in. De kern van het hoog verplaatst zich dan tot boven onze omgeving waardoor er een zwak zuidelijk briesje op gang komt. Daarmee kan zeer warme lucht – afkomstig uit het zuiden van Europa – uitvloeien over Nederland.

Vooral het zuiden en oosten maken kans op een hittegolf. Daarvoor dient het vijf dagen aaneengesloten zomers (>25°C) warm te zijn waarbij het op tenminste drie dagen tropisch (>30°C) warm wordt. Of het tot een officieel landelijke hittegolf komt valt nog te bezien. Daarvoor is de temperatuur in De Bilt bepalend en het het heeft er alle schijn van dat het daar slechts bij twee tropische dagen blijft.