Lange tijd lagen de temperaturen bijzonder hoog voor de tijd van het jaar, maar vanaf het weekend komt daar een einde aan. Na nog eenmaal een zeer warme vrijdag duikt het kwik daarna richting 10 graden.

Het is deze dagen zeer onbestendig najaarsweer met soms felle buien en een klap onweer. Ook de wind is merkbaar aanwezig, maar daarmee wordt eerst nog een portie warme lucht aangevoerd. In het weekend zwakt de wind langzaam af en zoekt meer de noordwesthoek op, om vervolgens volgende week vanuit het noordoosten te gaan waaien. Uit die richting kan koude lucht vanuit Scandinavië uitsmeren over grote delen van het noorden en midden van Europa.

Bij ons resulteert dat in snel dalende middagtemperaturen en wordt het op sommige dagen zelfs spannend of we überhaupt ergens de 10 graden halen. Door sterker wordende invloeden van een hogedrukgebied neemt het aandeel wolken vanaf maandag sterk af waardoor de nachten vrij helder verlopen. De eerste nachtvorst behoort dan ook tot de mogelijkheid. Daarmee zullen niet alleen de temperaturen herfstachtig aandoen, ook de natuur zal nu snel overschakelen naar haar kleurrijke fase.