Wie door de natuur loopt zal zich al snel in herfstsferen wanen. Met de koude nachten van afgelopen week zal de bladverkleuring komende tijd alleen maar sneller gaan en komen we steeds dieper in de herfst terecht, al gedraagt het weer zich daar niet naar.

De herfst is duidelijk aanwezig in de natuur. Archieffoto: Stephan van Loon

Boven het Verenigd Koninkrijk ligt een hogedrukgebied welke voorlopig niet van wijken weet. De invloed op ons weer is in eerste instantie nog beperkt waardoor zo nu en dan een storing met regen over het land trekt, maar richting het weekend verplaatst de kern van hoge druk zich tot boven onze contreien en stabiliseert het weerbeeld zich.

De wind lijkt zich daarbij vooral landinwaarts kalm te houden waardoor het verkleurde blad voorlopig nog niet van de boom loslaat.

Normale temperaturen

Er komt meer ruimte voor de zon en neerslag weet ons uiteindelijk niet meer te bereiken. Wel zullen de temperaturen wat zakken, met name tijdens de nacht. Plaatselijk kan het kwik net als voorgaande week tot dichtbij het vriespunt dalen.

Met overdag een graad of 14 á 15 wijken we weinig af van het normaal voor de tweede decade van oktober. Onvervalst herfstweer staat voorlopig dus nog niet op de planning, al weten actieve lagedrukgebieden na het weekend wel dichterbij te komen.