De winter is tijdelijk op een zijspoor gezet, maar lijkt na het weekend weer terug te keren. Een zonnig en helder weerbeeld zoals afgelopen week zit er dan niet in, maar wel toenemende sneeuwkansen.

De wind is afgelopen 24 uur van een oostelijke naar een noordwestelijke richting gedraaid waardoor wat zachtere lucht vanaf de relatief warme Noordzee Nederland is binnengedrongen. Dit ging niet geheel zonder slag of stoot en leverde gisteravond in de zuidoostelijke provincies enige tijd ijzel op. Spekgladde wegen en vele glijpartijen waren het uiteindelijke gevolg.

Vandaag is het merkbaar zachter en ligt de temperatuur in het hele land ruim boven nul. Ook komend weekend staan dergelijke temperaturen op de planning en blijft het overwegend grijs. Mogelijk dat zondag wat regen valt.

Vanaf maandag neemt de winter langzaam weer het roer over. Koudere lucht en sneeuwbuien kunnen Nederland bereiken en in de nachten komt het tot lichte vorst. Woensdag bevinden we ons in koude continentale lucht en blijft het in een groot deel van het land vriezen. Wel komt tegelijkertijd een storing vanuit het zuiden dichterbij wat de scheiding vormt tussen zeer koude en zachte lucht.

Later op woensdag komt die scheiding boven België te liggen waarbij tot donderdagavond rondom de scheidslijn behoorlijke neerslagsommen verwacht worden. Het is nog onduidelijk welke koers het systeem precies zal volgen en daardoor is het maken van een sneeuwverwachting lastig. Gaan we af op de laatste berekeningen dan komt de grens tussen koude en warme lucht boven België te liggen met zuidelijk ervan warme lucht waarin het stevig regent. Noordelijk van het systeem blijft de koude lucht aanwezig en valt neerslag in de vorm van sneeuw. Vooral het uiterse zuiden van het land lijkt in deze berekening de beste papieren voor aanzienlijke sneeuwhoeveelheden te hebben, maar zoals gezegd schuift de zone nog dagelijks noordwaarts en zuidwaarts. Wat wel zo goed als zeker is dat het tot volgend weekend koud blijft.

Omslagfoto: besneeuwde wegen in de Limburgse heuvels | Stephan van Loon