Nederland vertoeft al ruim een week in tropische sferen met in het zuiden zelfs een uitzonderlijke septemberhittegolf. Komende nacht en morgen maken stevige onweersbuien een einde aan de hitte.

Het wordt vandaag vooral in het midden en oosten nog eenmaal uitzonderlijk warm. Daarmee telt de huidige lokale septemberhittegolf al 8 dagen. Morgen kan het plaatselijk nog 25 graden worden waarmee de eindstand op 9 dagen komt. Naast dat het in september al een uitzonderlijke prestatie is, kwam het dit jaar ook nog niet eerder tot zo’n lange hete periode.

Aangevoerde lucht koeler

Inmiddels is de wind overal naar een westelijke richting gedraaid en zorgt met name in de westelijke provincies voor een tempering van de temperatuur. In het oosten en zuidoosten kan het plaatselijk nog 30 graden worden.

Vanavond neemt de bewolking toe en vooral in de nacht naar dinsdag trekken onweersbuien over het land. De zwaarste exemplaren lijken voor de zuidoostelijke provincies weggelegd te zijn. Morgenochtend trekken de buien weg waarna het enige tijd opklaard. In de middag dienen zich echter opnieuw onweersbuien aan waarmee de warmte definitief verdreven wordt.

Vanaf woensdag hebben we te maken met een rustig en vrij aangenaam weertype. Er is een afwisseling van wolken en zon en lokaal trekt een bui over. Met maxima tussen 19 en 22 graden blijft het aan de warme kant voor de tijd van het jaar. Mogelijk dat het in het weekend opnieuw warmer wordt, maar neemt tegelijkertijd de kans op zwaardere buien toe.

Omslagfoto: zwaar onweer | Pexels