De strijd tussen koude en warme lucht wordt precies boven Nederland uitgevochten. Dit levert vanmiddag op steeds meer plekken stevige sneeuwval op. In het noorden en midden kan uiteindelijk 5 tot 10 centimeter sneeuw vallen.

De winter laat zich al enkele dagen zien, maar lijkt vandaag zijn hoogtepunt te bereiken. Zachte lucht probeerde sinds gistermiddag vanuit het zuiden Nederland te veroveren, maar de winter lijkt deze slag te winnen. Een lagedrukgebied trekt van west naar oost over het land waarna de wind overal de koude noordoosthoek opzoekt. Daarmee wint de kou steeds verder terrein.

Rondom het laagje bevindt zich een zone met neerslag. In het noordoosten valt daar al enkele uren sneeuw uit, maar in het elders is dit vooralsnog regen. De grens tussen koude en warme lucht verplaatst zich komende uren zuidwaarts en daarmee ook de overgangszone van regen naar sneeuw.

Vanmiddag en tijdens de eerste helft van de avond sneeuwt het op veel plaatsen stevig door. Vooral in het noordoosten kan zich een fors sneeuwdek vormen tot zo’n 10 centimeter. In het midden duurt het even voor de sneeuw zal blijven liggen en lijkt uiteindelijk een sneeuwtapijt te onstaan van 3 tot 5 centimeter. In het zuiden zal zich waarschijnlijk geen gesloten sneeuwdek vormen. Het is in die regio inmiddels al 24 uur ruim 10 graden.

In de loop van de avond klaart het steeds vaker op en de nacht verloopt overwegend helder. In de koude luchtsoort koelt het rap af en gaat het op uitgebreide schaal licht vriezen. Op plaatsen waar een laag sneeuw ligt komt het tot matige vorst.

In het weekend en vooral daarna komen we in de zachte lucht terecht en wordt het maandag zelfs 14 tot 18 graden. Wel blijft het op een zonnige zaterdag na wisselvallig.