De maand december staat bekend om zijn grilligheid en de grote temperatuurschommelingen. Het koele weertype van afgelopen dagen wordt verruilt voor een zachter intermezzo. We raken daarbij de wisselvalligheid kwijt.

In het oosten van het land was deze week soms even sprake van een winterse speldenprik. Het was kil en op maandagavond en de nacht naar dinsdag kleurde het landschap zelfs even wit. De kille lucht raken we geleidelijk kwijt, al is het morgen nog wel fris met zelfs kans op sneeuw.

Aanvoer van zachte lucht

Vanaf het weekend draait de stroming naar het zuidwesten en veroverd zachte lucht Nederland en de omringende landen. Dankzij de nabijheid van een hogedrukgebied stabiliseert de atmosfeer en blijft het na het weekend op de meeste plekken droog.

De tot rust komende atmosfeer brengt in deze tijd van het jaar wel het risico op mist en laaghangende bewolking met zich mee. Mist welke tijdens de nacht ontstaat lost slechts moeizaam op doordat de zon tijdens het winterseizoen niet meer krachtig genoeg is. Mocht het ochtendgrijs plaatsmaken voor de zon dan wordt het in de middag een graad of 10, anders stokt het kwik al bij een graad of 7.