We beleven een tropisch weekend in Nederland met veel zon, maar zware onweersbuien lijken daar vanmiddag en vanavond een einde aan te maken. Vanaf morgen gematigd zomerweer met soms een bui en een stevige wind.

Zware buien boven Limburg. Foto: Joe Thomissen

Onstabiele en tevens zeer warme lucht bevinden zich boven onze omgeving. Deze luchtsoort is afkomstig uit Frankrijk waar het afgelopen dagen soms al flink spookte. Bij een snel oplopende temperatuur in een steeds vochtiger wordende atmosfeer zullen vanmiddag meer en meer stapelwolken ontstaan. De komst van een storing uit het zuiden lijkt in combinatie met de hitte en aanwezige energie de trigger te worden voor het uiteindelijke onstaan van zware buien.

In het westen gaat de wind al vrij snel vanaf zee waaien en koelt het af. Daardoor is er in die regio’s minder voeding voorhanden.

Code oranje voor oosten en zuidoosten

In het oosten en zuidoosten bevindt zich de meeste energie en tevens warmste lucht. De temperatuur loopt daar razendsnel op naar waarden tussen 30 en 34 graden.

In de loop van de middag onstaan steeds meer buien waarbij de zwaarste exemplaren momenteel in Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel worden verwacht. Het kan soms even flink tekeer gaan met fors onweer, lokaal kans op grote hagelstenen (2 – 4 cm), zware windstoten (tot 100 km/u) en veel regen in korte tijd. Daarmee worden bepaalde criteria voor code oranje overschreden waardoor het KNMI dit waarschuwingsniveau gisteravond al uitvaardigde voor genoemde provincies. Elders is code geel van kracht wegens de kans op een klap onweer.

Code oranje voor het oosten en zuidoosten

Vanaf morgen is het met de tropische warmte gedaan en schakeld de zomer over op een lagere versnelling. De temperaturen zakken overdag tot onder de 25 graden en er worden zo nu en dan buien aangevoerd. Wel blijft zomerwarmte in de buurt waardoor het bij een draaiende wind naar het zuiden of oosten snel op kan warmen.