Kou en sneeuw houden Nederland sinds afgelopen weekend in zijn greep. Na de sneeuw van zondag volgt er ook vandaag sneeuwval. Het gaat veelal om lichte sneeuw waarbij de verwachte hoeveelheden tussen 2 en 5 centimeter liggen. Vanaf morgen droog, steeds meer opklaringen en extreem koude nachten met lokaal 20 graden onder nul!

De gladheidsbestrijding is druk bezig de wegen begaanbaar te houden. Foto: Stephan van Loon

Een sneeuwzone boven het midden van Duitsland trekt vandaag in afzwakkende vorm van oost naar west over Nederland. Naar verwachting valt er tussen 2 en 5 centimeter verse sneeuw, met de minste hoeveelheden in het noorden.

Na vandaag is het even gedaan met de neerslag. Een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië breidt haar vleugels uit tot over onze omgeving waardoor naast het onderdrukken van de neerslag ook de wind sterk zal afnemen. Wel zal de kou met een oostelijke stroming onverminderd aangevoerd blijven worden.

Extreem koude nachten

Door de aanwezigheid van het hogedrukgebied krijgen opklaringen steeds meer ruimte boven Nederland en dat gaat er voor zorgen dat vooral de nachten extreem koud zullen verlopen. Het gebeurt elke winter wel een keer dat na sneeuwval enkele zeer koude nachten volgen, maar ditmaal zijn het vooral de hoeveelheid nachten met strenge vorst welke opvallend zijn.

Tot minstens halverwege volgende week lijken we met ongekend lage temperaturen te maken te krijgen. Het kwik zakt elke nacht tot waarden rond -15 graden en afhankelijk van de lokale atmosferische omstandigheden kan het zelfs tot 20 graden onder nul afkoelen! Overdag blijft de temperatuur ruim onder nul waarbij we over een ijsdag spreken.