In de loop van de week nestelt zich een krachtig hogedrukgebied boven Europa en levert fraai najaarsweer op. De aangevoerde lucht is ronduit zacht en de zon zal regelmatig schijnen. Wel is er kans op ochtendgrijs.

November lijkt de door oktober ingezette koers voort te zetten. Rustig najaarsweer met af en toe perioden van regen afgewisseld door fraaie momenten. De zachte omstandigheden zijn daarbij opvallend. Vooral de nachtelijke temperatuur springt er af en toe uit.

Eerst nog enkele buien

Tot het hogedrukgebied invloed krijgt op ons weerbeeld is het komende dagen nog wisselvallig. Gebieden met bewolking en buien trekken soms over het land. Wel is het zoals gezegd ronduit zacht. De minima liggen komende nachten rond een graad of 10, daar waar 6 graden normaal is. Overdag vloeit het kwik naar waarden rond een graad of 15, normaal zou het in de eerste decade van november maximaal 11 graden moeten worden.

Na woensdag stijgt de luchtdruk in onze contreien en stabiliseert het weerbeeld zich. De wind krijgt een wat meer aflandige richting waarmee drogere luchtmassa’s ons kunnen bereiken. De zon lijkt vooral in het weekend uitbundig te gaan schijnen, al moet er een kleine kanttekening geplaatst worden. Met maxima rond 14 graden is het meer voorjaar dan herfst. Door de heldere omstandigheden zullen de nachten wel flink kouder verlopen.

Het najaar is altijd extra gevoelig voor mist en laaghangende bewolking. Doordat er weinig wind staat kan dit tijdens de nacht gemakkelijk mist ontstaan en is het de vraag hoe snel de zon het ochtendgrijs heeft weggebrand.