Het is al een paar dagen behoorlijk fris en wisselvallig in Nederland, maar tot grootschalige sneeuwval is het nog niet gekomen. Daar lijkt komende avond en nacht verandering in te komen. Het gaat op steeds meer plaatsen sneeuwen, maar of het ook wit wordt...

De meteorologische winter is behoorlijk fris van start gegaan en het is vandaag zelfs nog wat kouder dan afgelopen dagen. Ondertussen kruipen depressies boven de Atlantische Oceaan dichterbij waarmee zachtere lucht meegevoerd wordt.

Een storing gekoppeld aan één van die depressies koerst richting Nederland en trekt komende avond en nacht van west naar oost over ons land. In eerste instantie zal het om neerslag in vloeibare vorm gaan, maar uiteindelijk zal de atmosfeer ver genoeg afkoelen om de regen te laten transformeren in sneeuw.

Vooral in het midden en oosten lijkt het enige uren te gaan sneeuwen met een dun sneeuwdek tot gevolg. Elders lijkt het bij natte sneeuw te blijven.

Sneeuw van korte duur

Na de neerslag volgen vrij rap opklaringen, maar doordat de aangevoerde lucht van zee komt zal het kwik na de sneeuwval geleidelijk weer wat oplopen. Wie van de sneeuw wil genieten zal dit vannacht of morgenochtend in alle vroegte moeten doen.

Tot in het weekend blijven de temperaturen ondermaats voor de tijd van het jaar met zo nu en dan een graadje nachtvorst. Het blijft daarbij wisselvallig met in de nacht van dinsdag op woensdag nieuwe sneeuwkansen.

Na het weekend wint de zachte oceaanlucht het van de koude continentale lucht en krijgt Nederland te maken met kwikstanden tot in de dubbele cijfers.