De zomer is volop losgebarsten en zet nog eenmaal alle zeilen bij. Tot na het weekend hebben we te maken met temperaturen oplopend naar tropische waarden en een overvloed aan zonneschijn. In het zuiden kan het tot een vrij unieke septemberhittegolf komen.

Het leek erop dat we in augustus al afscheid hadden genomen van het zomerseizoen en ook op de weerkaarten was geen zomer meer te bekennen. Toch evolueerden de weerkaarten begin september tot een zomerse uitbraak in grote delen van Europa.

In eerste instantie leek het om een periode met zonnig en droog weer te gaan. Maxima die enkele dagen zouden oplopen naar een zomerse 25 graden. Inmiddels blijkt de zomer nog eenmalig vol gas te geven en krijgen we tot na het weekend te maken met temperaturen die oplopen naar 26 graden in het noorden tot 30/31 graden in het zuiden.

Daarmee staan we aan de vooravond van de warmste periode van deze zomer tot nu toe. In het zuiden lijkt vanaf vrijdag zelfs sprake te zijn van een hittegolf. De temperatuur moet daarvoor op tenminste 5 aaneengesloten dagen boven 25 graden uitkomen waarvan het op minimaal 3 dagen in die periode warmer is dan 30 graden.

Vrij uitzonderlijk voor september

Dergelijke uitbraken van warmte zijn in september vrij uniek. Vanzelfsprekend is de kans op warmte aan het begin van de maand groter dan aan het einde. Kijken we naar de septemberhittegolven in het verleden dan zien we dat het in 1906, 1916, 1947, 1991, 1999 en 2016 ook tot een lokale hittegolf kwam. Slechts zesmaal over een periode van 1901 tot 2022.

In De Bilt is het in de septembermaand nog nooit tot een hittegolf gekomen en die kans is ook nu vrij klein, maar niet geheel uit te sluiten. Wel kwam het daar in het verleden tot een enkele tropische dag.