Na een bijzonder onstuimige woensdag zijn we vandaag in rustiger vaarwater terecht gekomen. Nederland komt steeds meer onder invloed van een hogedrukgebied waardoor het vanaf morgen zonnig en zeer warm wordt.

Mensen zoeken massaal het strand op. Foto: Rob Plasschaert

Het is na een dag als gisteren nog lastig voor te stellen dat Nederland inmiddels aan de vooravond staat van een kortdurende hitte-opstoot. De kern van een hogedrukgebied positioneert zich boven Duitsland waardoor in onze contreien een zuidelijke stroming op gang komt. Zeer warme luchtmassa’s worden vanuit Spanje en Frankrijk onze kant op geblazen.

Overgang naar hitte

Vandaag is een overgangsdag met een mix van wolken en zon. Vanmiddag ontstaan enkele buien en wordt het een graad of 21. Morgen en zaterdag verlopen vervolgens zeer zonnig en droog. De temperatuur gaat in de lift en komt vrijdag al tussen 25 graden in het noorden tot plaatselijk 30 in het zuiden van het land uit. Zaterdag komt er nog wat bij en verloopt de dag met 30 tot 33 graden tropisch warm.

Zondag start eveneens met veel zon en de temperatuur loopt na een plakkerige nacht snel op met rond koffietijd al zomerse waarden op de thermometer. In de middag wordt het uiteindelijk 26 tot 30 graden. Tegelijkertijd wordt de aangevoerde lucht steeds vochtiger waardoor de warmte onaangenaam aanvoelt.

In de middag bollen steeds meer stapelwolken op en kan een enkele onweersbui ontstaan. In de avond en nacht naar maandag – wanneer een actief koufront naderbij komt – kan het op uitgebreide schaal stevig gaan onweren met plaatselijk forse neerslaghoeveelheden. Na het weekend is het dan weer even gedaan met de zomer. De middagtemperaturen zakken terug naar waarden rond 21 graden en regelmatig komt het tot stevige buien.