Het is op dit moment wisselvalligheid troef met vrij lage temperaturen. Vanaf zaterdag wordt het droger en zonniger. Na het weekend warmt de atmosfeer rap op en kan het lokaal 20 graden worden.

Het is nu nog grijs en wisselvallig. Foto: Stephan van Loon

Het lijkt wel weer herfst in Nederland. Regen, veel wind en lage temperaturen doen het voorjaarsgevoel weinig goed. Opmerkelijk is ook de snelheid waarmee de grote verschillen in weerbeeld elkaar afwisselen.

In maart was het volop lente, de eerste dagen van april verliepen winters en weer enkele dagen later brak de herfst los. Daarmee wisselden we in 1 week tijd van drie seizoenen.

Opbouw van hoge druk

Lagedrukgebieden voeren deze week de boventoon en zorgen voor herfstachtig weer. Vooral komende nacht en morgen gaat het daarbij ook nog eens stevig waaien.

Tot vrijdag valt van tijd tot tijd regen en is de zon niet of nauwelijks te zien. In Limburg kan vrijdag zelfs enige tijd sneeuw vallen bij maxima net boven nul.

Vanaf het weekend komt Nederland steeds meer onder de vleugels van een hogedrukgebied te liggen. Het weerbeeld knapt rap op en daarmee hersteld de lente zich snel van de huidge voorjaarsdip.

Naast een droog en vrij zonnig weerbeeld klimmen de maxima ook flink. Halverwege volgende week kan het landinwaarts mogelijk 20 graden worden.