Wie de barometer afgelopen 12 uur in de gaten heeft gehouden zal een dalende trend hebben waargenomen. Slecht weer heeft Nederland gisteravond dan ook bereikt. Regen en een stevige wind voeren vandaag de boventoon.

Een onstuimige zee door de stevige wind. Foto: Maurice Hamming

Een krachtig lagedrukgebied boven het noorden van Europa en een sterk hogedrukgebied boven het zuidwesten van Europa zorgt voor een sterke gradiënt in het tussengebied. De isobaren (lijnen van gelijke druk) liggen dicht bij elkaar waardoor de wind sterk uithaalt in de centrale delen van Europa.

Bij ons staat er vandaag dan ook een harde tot stormachtige wind in de kustgebieden en komen met uitzondering van het noordoosten zware windstoten voor. Het KNMI heeft om die reden code geel uitgegeven voor het overgrote deel van Nederland. Verder voelt het door de wind behoorlijk guur aan.

Overgang naar droger weer

Vanaf morgen knapt het weerbeeld op en zit de temperatuur in de lift. Dinsdag en woensdag wordt het op veel plekken een graad of 10. Wel blijft de wind vanwege de grote druktegenstellingen tussen Noord- en Zuid Europa stevig doorwaaien.

Winterweer is nog altijd niet te bekennen op de weerkaarten. Of het nog tot winterweer komt tegen het einde van februari of begin maart is nu niet te zeggen, maar de kansen nemen met het verstrijken van het huidige winterseizoen steeds verder af.