Na een kletsnat weekend schakelen we later deze werkweek over op droog en zonnig najaarsweer met oplopende temperaturen. Wel vallen komende dagen nog enkele buitjes, staat er soms een stevige wind en is het met maxima rond 15 graden vrij koel.

Zomers weer in Enkhuizen. Foto: Stephan van Loon

Afgelopen septembermaand verliep bijzonder droog, maar met het verschijnen van oktober op de kalender begon het weer ook uit een geheel ander vaatje te tappen. Neerslagzones volgden elkaar in rap tempo op en tal van plekken in het westen en midden van het land noteerden neerslaghoeveelheden tot 40 millimeter.

Toch lijkt de ingeslagen wisselvallige weg van korte duur te zijn en knapt het weerbeeld na woensdag flink op. Tot dan vallen er nog enkele buien en is het vrij koel.

Indian Summer in aantocht

Een sterk hogedrukgebied boven Rusland smelt geleidelijk samen met een Azorenhoog en daarmee komt een groot deel van Europa onder invloed van dit hoog te liggen. Kernen van lage druk boven het Europese vasteland vullen op en nieuwe depressies blijven op de oceaan.

Daarmee lijkt zich na woensdag een langere periode met stabiel najaarsweer aan te dienen. De middagtemperatuur kruipt wat uit het dal en komt rond een aangename 18 graden te liggen. Door de rustige en heldere omstandigheden gaan de nachten koud verlopen.

Mogelijk een graadje grondvorst

Met het wegvallen van de wind tijdens de nachtelijke uren gaat het kwik onder een wolkenloze hemel snel onderuit. De minima lopen uiteen van 6 graden aan zee tot een graad of 3 landinwaarts. Op klomphoogte zou het af en toe tot een graadje vorst kunnen komen.

Wel is er onder deze rustige omstandigheden kans op mist en het is nog de vraag hoe snel het duurt voordat het ochtendgrijs opgelost is. Dit zou op sommige plekken wat roet in het eten kunnen gooien.