Het is al een tijdje droog en zonnig in Nederland, maar echte zomerwarmte bleef tot nu toe uit. In de loop van de nieuwe week lijkt de stroming te draaien en kan warmere lucht uitvloeien tot over onze contreien.

Al een tijdje is er een geblokkeerd patroon te zien op de weerkaarten. Een hogedrukgebied ten noordwesten van het Verenigd Koninkrijk weet van geen wijken en zorgt in Nederland al lange tijd voor een noordoostelijke wind. Onder invloed van dat hoog maakt neerslag geen kans, maar door de aanhoudende wind van zee echte zomerwarmte ook niet.

In de loop van de week lijkt het hogedrukgebied in beweging te komen en koers te zetten richting Scandinavië. Daarmee draait bij ons de wind via oost naar zuidoost en kan warmte vanuit het zuiden van Europa naar de Benelux trekken. De middagtemperatuur lijkt richting volgend weekend op te lopen naar 25 tot 30 graden.

Tot het zover is houden we met het huidige weertype te maken. Zonovergoten dagen en maxima die veelal tussen een aangename 20 en 25 graden liggen. Daarmee begint de droogte die sinds half mei is ingezet steeds meer zichtbaar te worden in de natuur. Vooral gras en jonge bloemen hebben het al zichtbaar lastiger. Problematisch is het door het uitzonderlijk natte voorjaar overigens nog niet, maar met nog zeker 2 weken droogte in het vooruitzicht – en de daarbij komende verscherping van de warmte – zal de uitdroging steeds sneller gaan.