De meteorologische winter is koud van start gegaan met vooral in het noorden een sneeuwdekje. Elders is het landschap nog groen, maar daar lijkt vanaf morgen verandering in te komen. Een neerslagzone brengt dan sneeuw.

Vandaag hebben we te maken met een rustige winterdag en een vriendelijk weerbeeld. Wel zijn de kustgebieden gevoelig voor een winterse bui vanaf zee. Met maximaal 0 tot +4 graden is het ronduit koud voor de tijd van het jaar. Komende nacht wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af en kan een mistbank ontstaan. Afhankelijk van de hoeveelheid opklaringen vriest het meest licht en lokaal matig.

Morgen start zonnig en droog, maar vanuit het zuidwesten neemt de bewolking geleidelijk al toe. In de middag schuift een neerslagzone vanuit diezelfde hoek over het land en gaat het op steeds meer plaatsen sneeuwen. De meeste modellen gaan tot middernacht voor hoeveelheden van 1 tot 3 centimeter. In het noordoosten valt mogelijk wat meer; in het zuidoosten juist wat minder. De temperaturen schommelen rond een graaf of 2, maar tijdens sneeuwval rond het vriespunt.

Ook in de nacht naar maandag en maandag overdag komt het bij tijd en wijle tot lichte sneeuwval. In totaal kan tussen zondagmiddag en maandagavond lokaal een centimeter of 4 à 5 vallen.

Maandag sijpelt later op de dag wat minder koude lucht het land binnen en lijkt de sneeuw steeds vaker in regen over te gaan. De dagen daarna zet de verzachting door en nemen we afscheid van deze eerste winterse prik. De temperaturen komen dan rond of net boven het langjarige gemiddelde te liggen.

Omslagfoto: een witte wereld in Maarn | Stephan van Loon