De laatste meteorologische zomermaand is koel en nat van start gegaan. Ook komende dagen vallen aanzienlijke neerslaghoeveelheden en blijft de middagtemperatuur onder 20 graden steken.

Nederland heeft momenteel zomervakantie, maar het weer laat het al een tijdje flink afweten. Juli verliep al nat, maar nog wel relatief aangenaam dankzij afwisselende droge en zonnige momenten. Inmiddels is de zomer in een dieper dal belandt; veelvuldige regenval en maxima die ruim onder het normaal liggen.

Omvangrijke neerslaggebieden en buien trekken tot na het weekend over het land en ruimte voor de zon is er niet of nauwelijks. De meest gebruikte weermodellen komen tot dinsdag met neerslaghoeveelheden oplopend tot 50 á 60 millimeter. Tellen we daar de neerslag van gisteren en vandaag bij op dan komen we al op neerslagsommen die meer zijn dan wat normaal is voor de hele maand augustus. De laatste meteorologische zomermaand lijkt daarmee de ingeslagen weg van juli voort te zetten.

Enige hoop op termijn

Tocht gloort er op termijn enige hoop. Een opbouwend hogedrukgebied lijkt halerwege volgende week de neerslag te gaan onderdrukken en er komt flink meer ruimte voor de zon. Het kwik klimt langzaam uit het dal en tijdens het weekend zou dan na lange tijd weer een zomers dag opgetekend kunnen worden.

Omslagfoto: Een regenachtige zomervakantie | Pexels