Het is bij tijd en wijle schitterend voorjaarsweer, maar daardoor neemt de droogte wel toe. Op steeds meer plaatsen begint de toplaag uit te drogen en dat zal met de voorjaarsachtige vooruitzichten alleen maar toenemen.

Sinds 1906 wordt door het KNMI over de periode van 1 april tot 30 september het neerslagtekort bijgehouden. Bekijken we die data dan behoort 2022 nu al tot de 5% droogste jaren sinds het begin van de metingen (1906).

Het landelijke neerslagtekort is inmiddels opgelopen naar 54 millimeter en dat zal komende weken verder toenemen. Om tot een waarde te komen wordt het landelijke gemiddelde genomen over 13 meetpunten.

Doorlopend neerslagtekort van KNMI

Snellere uitdroging door warmer weer

De aprilmaand verliep weliswaar aan de te natte kant, toch is het neerslagtekort afgelopen weken toegenomen. Wel verliep de maand relatief koel waardoor de uitdroging enigszins beperkt is gebleven.

In de loop van de nieuwe werkweek lijkt de zon uitbundiger te gaan schijnen en komen de maxima een stuk hoger uit dan de voorbije dagen. Daardoor zal de uitdroging van vooral de toplaag intensiveren en het neerslagtekort tot half mei oplopen naar 76 mm.