Wat maandagavond niet wilde lukken, gebeurde uiteindelijk dinsdagavond wel. Een strook met buien leverde vooral in het oosten op uitgebreide schaal een sneeuwdek op van meerdere centimeters. In het weekend neemt de kans op sneeuw weer toe.

Gisteren trok een lagedrukgebied over de Noordzee richting Denemarken met ten zuiden van de kern actieve buien. Met een westelijke aanvoer trokken deze buien in grote getale over ons land. In het westen viel een mix van regen, korrelhagel en natte sneeuw, maar verder oostwaarts kreeg de neerslag steeds vaker een vaste vorm.

Het sneeuwde soms stevig door wat resulteerde in een sneeuwdek van enkele centimeters. Vooral in de hogere gebieden zoals de Veluwe, Utrechtse Heuvelrug en de Sallandse Heuvelrug viel aanzienlijk meer met soms hoeveelheden tot ruim 5 centimeter. Daarmee was het korte tijd compleet winter in ons land. Naast de mooi besneeuwde landschappen leverde de sneeuw vooral op de weg vertraging op. Verschillende snelwegen in het oosten raakten bedekt onder een laag sneeuw en waren de zichten slecht waardoor de snelheid flink omlaag ging.

Na passage van de buien liep het kwik langzaam weer iets op en was woensdagochtend de meeste sneeuw alweer verdwenen. Vanmiddag trekken soms nog enkele winterse buien over het land afgewisseld door zonnige momenten.

Vanavond en vannacht klaart het in eerste instantie op, maar zal al rap op uitgebreide schaal mist gaan ontstaan. In het noorden blijft de kans op een winterse bui bestaan. Met uitzondering van de Wadden komt het overal tot lichte vorst, in het oosten mogelijk zelfs matig.

Morgen start de dag mistig en is het nog maar de vraag of het grijs overal zal oplossen. Op plekken waar de zon uiteindelijk doorbreekt wordt het morgenmiddag maximaal een graad of 2, in mistige gebieden blijft het mogelijk de hele dag vriezen en kunnen we spreken van een ijsdag.

Ook vrijdag verloopt koud en zal het kwik mogelijk niet boven het vriespunt uitkomen. In de loop van de dag neemt de kans op een sneeuwbui toe, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht. In het weekend kruipt een lagedrukgebied dichterbij en trekt een neerslagzone over het land. Op grote schaal lijkt dan enige tijd sneeuw te vallen, maar de hoeveelheden zijn nu nog lastig in te schatten. Eerdaags zullen we dieper ingaan op de sneeuwkansen komend weekend.

Omslagfoto: een witte wereld in Deelen | Stephan van Loon