Wie een blik werpt op de weerkaarten ziet dat de winter in Europa steeds meer in het zadel komt. Arctische lucht vanuit de poolstreek verplaatst zich zuidwaarts en ook Nederland lijkt een kleine veeg uit de pan mee te krijgen.

Dit weekend hebben we soms al te maken met winterse buien en kan het vooral tijdens de nachtelijke uurtjes lokaal even wit worden bij temperaturen rond het vriespunt. Overdag is er tussen de buien door ruimte voor de zon en ligt de temperatuur rond een graad of 7. Vooral aan zee staat er daarbij een vlagerige wind.

Na het weekend wordt de aangevoerde lucht steeds kouder en neemt de kans op sneeuw toe. Maandag koerst een lagedrukgebied via het midden van het land oostwaarts en komt er in de noordoostelijke provincies een straffe oostenwind te staan. Een uitgestrekte zone met neerslag trekt langzaam over het land en doordat de lucht steeds verder afkoelt kan de regen in het noordoosten en oosten uiteindelijk overgaan in sneeuw.

Tijdens intensieve sneeuwval kan zich uiteindelijk een sneeuwdekje van enkele centimeters vormen. Afhankelijk van hoe noorderlijk of zuidelijk het laagje uiteindelijk trekt kan de grens met sneeuw komende dagen nog wat verschuiven. Vooralsnog lijken de regio’s ten noordoosten van de lijn Stavoren – Enschede de grootste kans te maken.

De dagen daarna is het vrij koud voor de tijd van het jaar met maxima tussen 2 graden in het noordoosten tot 5 in het zuidwesten. Dagelijks krijgen we te maken met een afwisseling van wolken, zon en winterse buien. Tijdens de nachten klaart het soms op en komt het tot lichte vorst. Door de eerder gevallen neerslag kan dan gladheid ontstaan.