De herfst verliep tot nu toe relatief rustig, maar met de toenemende invloeden van lagedrukgebieden gaat de wind vandaag en morgen flink aanwakkeren. Morgen wordt mogelijk zelfs stormkracht bereikt en komen zeer zware windstoten voor.

Onrustige zee tijdens stormweer in Scheveningen. Foto: flickr

Een venijnig lagedrukgebiedje bij het Kanaal zet komende 24 uur koers richting Nederland. Naast een hoop wisselvalligheid brengt dit laag ook een actief windveld met zich mee. Vooral in de zuidelijke helft kan het morgen flink gaan spoken.

Nu al onstuimig

De wind trekt vandaag soms al fors aan en met name tijdens buien kunnen aan zee zware windstoten tot 85 km/u optreden. Dieper landinwaarts valt het met stoten tot 65 km/u nog mee, maar dat gaat vanaf komende nacht veranderen.

Het eerder benoemde stormlaagje bereikt morgen in alle vroegte de Zeeuwse kust waarna dit systeem naar het oosten van Nederland trekt.

Stormkracht aan Zeeuwse kust

Aan de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust zal de wind morgenochtend al snel toenemen tot stormachtig en mogelijk zelfs stormkracht, windkracht 8 à 9. Ook Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland en Limburg zullen rap een windtoename merken. Tot stormkracht komt het daar niet, maar windkracht 6 tot 7 is vooral voor het binnenland behoorlijk fors.

Tijdens de passage van de stormdepressie trekken talrijke zware buien over met kans op onweer en hagel. Vooral de windstoten die zich rondom de buien ophouden kunnen voor schade en overlast gaan zorgen.

De meest recente berekening van het zogenoemde HARMONIE model van KNMI tekent het zwaartepunt vooral boven het zuiden van het land in. Daar kunnen tijdens de windpiek en tijdens zware buien schuivers voorkomen van 110 km/u en mogelijk nog wat meer. Verder noordwaarts zal de wind minder en minder zijn. In het noordoosten lijkt het zelfs erg mee te gaan vallen qua wind

Pas tegen donderdagavond lijkt de wind af te gaan nemen en keert de rust terug. Het wordt vanaf het weekend droog en zonniger, maar het is daarbij wel fors kouder.