Zomerwarmte speelt nog altijd de hoofdrol en voorlopig komt daar ook geen einde aan. Wel moet de zon het toneel nu delen met wat bewolking. Voor dinsdag staan er zelfs fikse onweersbuien op het programma.

Hevig onweer aan de kust. Foto: Pexels

Zoals we recent al schreven waren er voor deze nieuwe werkweek veranderingen op de weerkaarten zichtbaar. Aan de lange zonnige en droge periode zou een eind komen. Inmiddels bevinden we ons in merkbaar vochtigere lucht en is er sinds gisteren weer bewolking zichtbaar. Er viel lokaal zelfs wat regen, maar veel was het niet.

Vandaag verloopt wisselend bewolkt en is het drukkend warm met maxima rond 20 graden op de Wadden en 23 tot 27 graden op het vasteland. Komende nacht en morgenochtend trekt bewolking – afkomstig van buienrestanten boven Frankrijk – over het land en kan het soms regenen.

Morgen overdag is het meest droog met geregeld ruimte voor de zon en maxima tot lokaal 30 graden. Vervolgens is het wachten op het ontstaan van felle onweersbuien welke voor de avond op het programma staan. Een storing gekoppeld aan een Brits lagedrukgebied trekt dan noordoostwaarts over het land waarop in de warme lucht buien gaan ontstaan.

Bij de buien kan het even flink tekeer gaan. In korte tijd is veel neerslag mogelijk en ook windstoten en hagel (tot 2 cm) behoren lokaal tot de mogelijkheden. Om die reden staat inmiddels een landelijke waarschuwing uit. Waar de meest actieve buien zullen overtrekken is nu nog lastig te zeggen, al neigen de weermodellen in de laatste run het zwaartepunt over het zuidoosten van het land te laten trekken.

Woensdag lijkt vervolgens weer droog en vrij zonnig te verlopen, maar donderdag kan een herhaling van dinsdag worden. Daar gaan we eerdaags dieper op in.