De weerkaarten laten na de huidige zachte week een portie zeer koude lucht uitstromen over een groot deel van Europa. Bij ons betekent dit lichte vorst in de nachten en mogelijk de eerste winterse neerslag van dit seizoen.

Na een grijze start van de werkweek zien we sinds gisteren de zon af en toe weer tevoorschijn komen. Waar het maandag en dinsdag nog uitermate kil was, verlopen de dagen nu tot in het weekend zacht.

Onder aanvoering van een zuidwestelijke wind vloeit het kwik naar waarden rond een graad of 12. Tijdens de nachten is er vaak bewolking aanwezig waardoor het slechts enkele graden kan afkoelen.

Stroming vanuit het oosten

Na het weekend kruipt een hogedrukgebied dichterbij en blijven de atmosferische condities aanhoudend rustig. Wel zoekt de stroming de oosthoek op waardoor koude luchtmassa’s vanuit Rusland via Polen en Duitsland uiteindelijk Nederland weten te bereiken.

De zon laat zich wat vaker zien en met name tijdens de nachten klaart het breed op. Onder die heldere condities en in de koude lucht kan het flink afkoelen. Met uitzondering van de kustregio’s komt het overal tot een paar graden vorst. Overdag schommelt de temperatuur rond een graad of 5.

In de loop van de week neemt de invloed van een lagedrukgebied toe en krijgen met een wisselvalliger weerbeeld te maken. In eerste instantie blijft Nederland nog in de koude lucht waardoor de neerslag mogelijk een winters karakter krijgt. Met name tijdens de nachten kan het lokaal even wit worden.