Zaterdagavond, de nacht naar zondag en ook zondag overdag zal het in een groot deel van Nederland langdurig sneeuwen. Met uitzondering van het uiterste noorden en zuidoosten lijkt op veel plaatsen 20 tot 30 centimeter sneeuw te vallen. Na de sneeuwval volgt een periode met bijzonder koud winterweer en kunnen we al snel op de schaats.

Schaatsen op natuurijs. Foto: Pexels

Vanuit het zuiden trekt later vandaag een neerslagzone het land binnen en valt in eerste instantie regen. De aangevoerde lucht wordt steeds kouder waarna de regen zal transformeren naar ijzel en vervolgens sneeuw. Langzaam trekt de zone noordwaarts en ten noorden van de grote rivieren lijkt de neerslag meteen in vaste vorm te vallen.

In het uiterste noorden en zuiden lopen tot maandagochtend de sneeuwhoeveelheden op tot tussen 5 en 10 centimeter. In het midden van het land zal dit uitkomen tussen 20 en 30 centimeter.

ECMWF verwacht de meeste sneeuw in het oosten. Bron: WXCHARTS

Er komt een stevige wind te staan en wegens de door het KNMI afgegeven code rood (weeralarm) voor morgen heeft het lagedrukgebied de naam Darcy gekregen. De combinatie van sneeuw en veel wind zal de sneeuw doen stuiven. Dit noemen we ook wel sneeuwjacht en daardoor kunnen in open gebieden makkelijk sneeuwduinen ontstaan.

Zeer koud

De sneeuwval lijkt tot maandag aan te houden en de temperatuur zakt van rond het vriespunt zaterdagavond tot 7 graden onder nul op maandagmiddag.

Vanaf dinsdag krijgt een hogedrukgebied steeds meer invloed op ons weer en zullen gebieden met neerslag ruim ten zuiden van Nederland voorbij trekken. Het klaart steeds vaker op waardoor het schitterend winterweer wordt.

Koud is het met een schrale oostenwind wel; de middagtemperatuur ligt de gehele werkweek rond 7 graden onder nul en in de nachten komt het gemakkelijk tot strenge en lokaal zeer strenge vorst. Vooral later in de week lijkt de nachtelijke kou zich nog een tikkeltje te verscherpen en komen verschillende modellen met minima van liefst 20 graden onder nul.

In eerste instantie dus massale sneeuwpret en vanaf dinsdag of woensdag kunnen we massaal de schaatsen onderbinden. De ijslaag zal gestaag groeien met dergelijke temperaturen. Mogelijk dat het ijs volgend weekend maar liefst 15 centimeter dik is!