Nederland staat aan de vooravond van een klassieke vorstinval. Met het arriveren van de kou zaterdagavond dient zich ook een neerslagzone aan. Onder de grote rivieren lijkt het een tijdje te gaan ijzelen, maar elders zal de neerslag als sneeuw vallen. De hoeveelheden in de modellen fluctueren nog sterk.

Berijpte bomen en een dik pak sneeuw in Mierlo. Foto: Rob Quaedvlieg

De huidige winter kent tot nu toe weinig winterweer, maar kansen waren er genoeg. Telkens weer kwamen de weermodellen op termijn met een onvervalst winterse setting, maar dit werd enkele dagen voor de kou zou arriveren weer afgeblazen.

Zo zagen we de komende winterinval ook al eind vorige week in de kaarten verschijnen. In eerste instantie werd dit nog genegeerd, maar naarmate de tijd vorderde en de modellen steeds vaker met kou en sneeuw kwamen raakte de weerwereld langzaam overtuigd.

Hoeveel sneeuw valt er precies?

Er is nog geen precieze duidelijkheid over waar de meeste sneeuw zal vallen en wat de uiteindelijke sneeuwhoogtes zullen worden. Berekende het ECMWF de meeste sneeuw bijvoorbeeld eerst wat noordelijker, nu is dat weer wat zuidelijker geworden. GFS laat ook dit fluctuerende beeld zien, maar laat het sneeuwdek volgens de laatste berekeningen in het midden (oostelijke deel) van Nederland het dikst worden.

Het fijnmazige HARMONIE model is veel minder optimistisch en laat slechts een sneeuwdek van enkele centimeters dik zien. Het model staat erom bekend neerslag te onderschatten en ook nu lijkt dit het geval te zijn. De run wijkt sterk af t.o.v. de rest.

Het WRF model met vooral op de Veluwe de meeste sneeuw. Bron: Wetterzentrale.de

De tegenhangers van dit model (o.a. WRF en Hirlam) berekenen juist weer een dik pak sneeuw over een brede strook van Midden-Nederland. Deze modellen gaan tot een totale accumulatie van 25 tot 30 centimeter.

GFS laat het sneeuwdek aangroeien tot een centimeter of 30 en lokaal in het oosten zelfs 35. ECMWF komt met niet meer dan 10 tot 15 centimeter voor het hele land.

Van een halve meter sneeuw waar donderdag nog over geschreven werd lijkt geen sprake meer te zijn, al waren dat de meest extreme berekeningen. Toch zouden we lokaal op bijvoorbeeld de Veluwe wel in de buurt kunnen komen van dat soort extreme hoeveelheden.

Er kan is in elk geval vanaf zondag volop sprake van sneeuwpret. Na het weekend kan dan ook nog eens geschaatst worden.

Veel wind in combinatie met sneeuw

Naast de invallende kou, de sneeuw en ijzel zal ook de wind een hoofdrol spelen. Vooral zondag lijkt het bar en boos te worden met sneeuwjacht in een groot deel van het land.

Code rood voor heel Nederland vanwege sneeuwjacht!

Vanwege de harde wind zal de sneeuw flink gaan stuiven en kunnen sneeuwduinen ontstaan. Om die reden heeft het KNMI code rood afgegeven voor zondag wegens sneeuwjacht.

De sneeuwduinen kunnen vooral op wegen voor veel overlast zorgen. De stuifsneeuw hoopt zich op bepaalde plekken op en kan in sommige gevallen aangroeien tot meer dan een meter hoog.