De winter wilde afgelopen tijd nog niet echt doorzetten, maar dat kan volgende week zomaar eens veranderen. De weermodellen laten de laatste dagen in toenemende mate fantastische weerkaarten zien met sneeuw en kou op termijn.
Een ijzige start met volop rijp. Foto: Dennis Lokerse
Sinds de eerste dag van 2021 bevinden we ons in een wat koudere luchtsoort waarin de temperaturen veelal rond normaal uitkwamen. Sinds enkele dagen is het vooral in de hogere delen (Zuid-Limburg) gelukt om een sneeuwdek te produceren.
Boven 200 meter was het koud genoeg om de regen tot sneeuw over te laten gaan en de Limburgse heuvels wit te doen kleuren. Met een sneeuwdikte van 10 tot 15 centimeter was de winter daar dus compleet!
Winterse ongemakken door ijzel
In de rest van Nederland is sneeuw nog niet gevallen, maar afgelopen nachten is het wel tot lichte en lokaal zelfs matige vorst gekomen waardoor het land dankzij aanvriezende mist (rijp) toch een beetje wit kleurde.
“Code oranje wegens ijzel voor het noorden en midden”
Er trokken in de nacht en vroege ochtend enkele regenbuien over waardoor het her en der tot ijzel kwam. Het KNMI had om die reden zelfs code oranje afgegeven. Geen sneeuw, maar wel de eerste winterse ongemakken van 2021 dus!
Zoals eerder al te lezen op deze website was het gebrek aan kou in onze brongebieden de reden van het uitblijven van koud winterweer in de lage landen. De noordoostelijke stroming bracht weliswaar koudere lucht, maar tot meer dan lichte vorst in de nacht kwam het niet. Overdag lag het kwik veelal rond 4 graden.
IJzige kou richting Europa
Meerdere malen per dag slaan de verschillende weercomputers van onder meer ECMWF (Europese model) en GFS (Amerikaans model) aan het rekenen en komen vervolgens tot een zeer gedetailleerde verwachting. Vooral de afgelopen paar runs ogen zeer interessant voor de winterliefhebber.
De “pluim” van het Europees weermodel opteert voor winterweer
Was de kou lange tijd niet aanwezig in onze brongebieden, nu is daar verandering in gekomen. Een bel ijskoude lucht is vanaf de poolstreek naar Siberië afgezakt en trekt komende tijd geleidelijk via het westen van Rusland naar Oost-Europa.
Alle leden van zowel het ECMWF als het GFS opteren korte tijd voor een zachter weertype. Onder aanvoering van een zuidwestelijke wind kan zachtere oceaanlucht ons bereiken. De vorst in de nacht verdwijnt en overdag vloeit het kwik richting een graad of 7.
ECMWF opteert voor een kou-uitbreik vanuit Rusland
Vanaf donderdag wordt de onzekerheid snel groter en dat uit zich in een flink toenemende spreiding van de weerpluim. Toch gaat meer dan de helft van de leden voor een weertype waarbij de temperatuur onder het langjarig gemiddelde uitkomt, ongeveer 65%. Een kleiner deel opteert voor echte winterkou waarbij het de gehele dag blijft vriezen en het in de nacht zelfs streng kan gaan vriezen.
De leden voor een zachter weertype zijn duidelijk in de minderheid, maar kunnen we derhalve niet negeren. De verschillende druksystemen houden zich in de buurt van ons land op waardoor kleine veranderingen in trekrichting allesbepalend zijn voor winterweer of het uitblijven daarvan.
Sneeuwkansen stijgen
IJzige kou is dus onderweg naar Europa en ook de sneeuwkansen stijgen volgende week. Echt overtuigend zijn de modellen nog niet al gaan er een paar leden voor een dik pak sneeuw na volgend weekend. De aanwezigheid van sneeuw is allesbepalend voor het uiteindelijke temperatuurverloop. Is het helder en ligt er een dikke sneeuwlaag dan komt het al snel tot strenge vorst. Is de grond sneeuwvrij dan zal het veelal licht gaan vriezen.
Gezien de sneeuwkansen ver vooruit liggen (buiten de betrouwbare termijn) is er over het wel of niet vallen van sneeuw nu nog geen zinnig woord te zeggen. Mocht daar aanleiding toe zijn dan komt er weer een nieuw bericht met de laatste modeloutput.
De kans op serieus winterweer neemt toe! Het #ECMWF komt volgend weekend zelfs met een sterk ❄️
sneeuw signaal. Positie en koers van een storing zijn cruciaal. Bij de vorming van een sneeuwdek is s’ nachts matige en tijdens opklaringen zelfs strenge vorst niet uitgesloten! ? pic.twitter.com/hgVdyxWIIx— Michael vd Poel☀️❄️ (@WeermanMichael) January 10, 2021
Komende dagen zal er meer duidelijkheid komen over welk scenario uit gaat komen. Dat een bel ijskoude lucht afzakt richting het oosten van Europa is nu al een feit, dit proces nu al bezig is. In hoeverre de bel ook naar het westen van Europa koerst en of deze zelfs de Benelux kan bereiken is nog onzeker.
Wordt vervolg…