De behoefte aan winterweer lijkt behoorlijk groot te zijn. Op tal van fora, sociale media en nieuwswebsites worden de huidige dagen zelfs als “winters” bestempeld, maar waar komt dat gevoel dat we met winterweer te maken hebben vandaan? De cijfers laten namelijk alles behalve winter zien.
Een dik pak sneeuw in de Ardennen in 2020. Foto: Stephan van Loon
Lange tijd waren de weerkaarten anti-winters en beleefden we een uitermate zachte decembermaand. In de loop van december 2020 lieten de weerkaarten qua drukverdeling een gunstige ontwikkeling zien voor winterweer. Een hogedrukgebied boven Scandinavië en lage druk boven het zuiden van Europa resulteerde in onze contreien voor een oostelijke stroming afgelopen dagen.
Een oostelijke “koude” stroming was daarmee een feit, echter was en is er totaal geen kou aanwezig in onze brongebieden en blijft echte winterkou bij ons en de omringende landen uit. Op de eerste dag van het jaar vroor het weliswaar tijdens opklaringen in de nacht een paar graden, maar verder is van kou absoluut geen sprake.
Waarnemingen afgezet tegen het normaal
Met het huidige grijze weerbeeld is het dagelijkse verloop van de temperatuur zeer klein. We schommelen al vijf dagen rond 3 graden. Ligt het kwik overdag net onder het normaal voor begin januari, in de nachten is het juist weer te zacht.
Het is dus helemaal niet koud, maar toch leek het na een rondgang op social media en fora alsof het volop winter zou worden in Nederland. Dit gevoel werd nog eens extra gevoed door de media en enkele weerbedrijven die met berichten kwamen over sneeuwpret en winterkou deze week.
“Sneeuwpret”
Op het moment van schrijven trekt een neerslaggebied vanuit Duitsland ons land binnen. Op meerdere plekken in het uiterste oosten van het land wordt wat natte sneeuw gemeld, elders betreft het regen.
Komende avond en nacht breidt dit gebied met lichte neerslag zich over heel het land uit en transformeert tot natte sneeuw. Tijdens intensievere natte sneeuwval zou er op de Veluwe, aan de oostgrens en in de Limburgse heuvels een dun laagje sneeuw van korte duur kunnen ontstaan.
Het neerslagebied met lichte #sneeuw heeft de oostgrens NL bereikt!! @DeLutte @RTVoost @MeteoGroupWeer @janvissersweer @weeronline @BuienRadarNL @Weerplaza @WilliamHuizinga @Alpenweerman @talpaweer @wnlvandaag pic.twitter.com/jObnSvl748
— Tonny Morsink (@tonnymorsink) January 6, 2021
De hoeveelheden zijn minimaal en zo lokaal dat van “sneeuwpret” zoals de media afgelopen dagen voorschotelden absoluut geen sprake zal zijn. Wellicht dat de nachtbrakers onder ons nog snel een sneeuwpop in de heuvels van Limburg kunnen maken voordat de sneeuw alweer gesmolten is.
Echter kwam dit weerbeeld ook al na afgelopen kerst voor waarbij het lokaal wit werd door winterse buien. Toen was er nog geen mediahype zoals nu.
Sneeuw in de Eifel, Sauerland en de Ardennen
In Nederland kan het komende avond en nacht dus plaatselijk en met name in de hogere delen wit kleuren. Dat beeld zagen we afgelopen weken ook al in de hogere delen van de Eifel, Sauerland en in de Ardennen.
De sneeuwvalgrens lag in eerste instantie rond 400 meter en is inmiddels gezakt tot 50 meter. Hierdoor zijn relatief grote verschillen ontstaan tussen heuvelachtig gebied en de gebieden op zeeniveau.
Een dik pak sneeuw in de Ardennen in 2020. Foto: Stephan van Loon
In de Ardennen is een sneeuwdek ontstaan van maar liefst 30 centimeter en met een centimeter of 10 á 15 doet de Duitse Eifel en het Sauerland het ook niet onaardig. Voor sneeuwpret hoef je dus niet ver te reizen!
Wanneer wordt het dan wel echt winters?
Echt winterweer is in Nederland de laatste jaren een uitzondering geworden. Blikken we vooruit dan lijkt de winter zich steeds verder van ons vandaan te verwijderen.
De winter is tijdens rustig weer erg gevoelig voor grijs en mistig weer. Foto: Stephan van Loon
De wind zoekt na het weekend de welbekende zuidwesthoek op en daarmee komt de aanvoer van zachte oceaanlucht tot stand. Tot die tijd kabbelen we op dit rustige vaarwater verder en komt het tijdens opklaringen komend weekend tot een paar graden vorst.
Hoe het weer de rest van de winter zal verlopen laat zich uiteraard niet voorspellen. Het is ondanks dat het niet heel koud is wel gunstig dat er in elk geval al een tijdje geen dubbele cijfers meer op de thermometer staan. Dat was voorgaande jaren wel anders.