Het is zonovergoten en met 12 graden nu nog vrij zacht, maar om meteen de winterjas op te bergen is nog iets te vroeg. Ondanks het aanhoudend zonnige weer zakt de temperatuur vanaf het weekend fors onderuit. Een lange reeks met nachtvorst lijkt in de maak.

Hogedrukgebieden in onze omgeving zorgen voor een rustige en droge atmosfeer. Wolken maken voorlopig dan ook weinig kans en tot regen komt het al helemaal niet. Het zonnige weer zorgt al voor de eerste voorjaarsperikelen, maar om meteen de winterjas op te bergen is wat te vroeg.

Koudere lucht vanuit het noordoosten van Europa komt richting de lage landen waardoor het kwik overdag terugzakt naar een graad of 7. Tijdens de nachten gaat het op uitgebreide schaal licht vriezen.

Zeldzaam is vorst in maart niet. De zon staat nog altijd vrij ver verwijderd van Nederland en de luchtsoort in Europa is na het winterseizoen vaak nog maar amper opgewarmd. Als zich dan een langere periode aandient met hogedrukinvloeden en daardoor heldere nachten vriest het al makkelijk een paar graden.

Denk om de vorstgevoelige plantjes

Met het uitblijven van kou afgelopen februarimaand staan veel bloemen en planten inmiddels al in bloei. De latere en vooral grotere bloeiers hebben al forse knoppen gemaakt en sommige zijn zelfs al uitgekomen. Veel van die planten kunnen slecht tegen vorst. Aangezien zich een langere periode met nachtvorst aandient is het verstandig vorstgevoelige planten af te dekken of naar binnen te halen.