Wordt het de slee van zolder halen of is het handiger om de regenlaarzen klaar te zetten voor volgende week? Op die vraag kunnen we nog geen antwoord geven. De weermodellen hebben de grootste moeite met het berekenen van de weersverwachting vanaf zaterdag.

Zware sneeuwval in Amsterdam. Foto: Stephan van Loon

De weermodellen worstelen begin deze week met de weersverwachting vanaf komend weekend. Laat het Europese weermodel (ECMWF) al enkele runs koning winter zijn intrede doen; het Amerikaanse weermodel (GFS) wil daar nog niks van weten en gaat voor een herfstachtig weertype met zachte lucht.

Winter volgens de Europese weerkaarten

Bij het zien van de afgelopen twee runs van het ECMWF gaat menig hart van de winterliefhebber sneller kloppen. Ook GFS zag gisterochtend de kou nog zitten, maar die gooit het sinds gisteravond over een totaal andere boeg. De zaak is daarmee alles behalve rond.

Opvallend is dat 50 van de 52 leden binnen het ECMWF voor temperaturen onder normaal gaan. Daarmee is het voor het Europese weermodel een uitgemaakte zaak zo lijkt het.

Met het instromen van de koude lucht later op zaterdag komt er tegelijkertijd ook een sneeuwzone boven Nederland te liggen. Vooral in de noordelijke helft lijkt een dik pak sneeuw te vallen. Na het weekend wordt het overwegend droog en klaart het regelmatig op.

Tijdens opklaringen duikt het kwik boven het sneeuwdek razendsnel en minima tot -20 graden zijn goed mogelijk volgens de Europese berekeningen. Overdag blijft het kwik ver onder het vriespunt liggen en kan er een hele reeks ijsdagen genoteerd worden.

Er staat ons een echte kou-uitbraak te wachten volgens het ECMWF. Bron:WXCHARTS

De Amerikanen gaan voor herfstachtig weer

Voor de winterliefhebbers komt GFS met teleurstellende kaarten. De druksystemen vallen verkeerd waardoor bij ons een zuidwestelijke stroming op gang lijkt te komen. Naast wisselvalligheid komt er uit die richting ook een portie zachte lucht onze kant op.

Overdag komen de maxima veelal tussen 5 en 10 graden uit en valt dagelijks regen. Verder staat er vrij veel wind en daarmee voelt het meer herfst dan winter.

GFS ziet de kou-uitbraak niet zitten. Bron: WXCHARTS

GFS heeft sterk de neiging per run 360° te draaien en dat zien we deze winter ook regelmatig gebeuren. ECMWF heeft van dit “zwabberen” ook wel last, maar schiet daarin wel wat minder extreem uit.

Grote verschillen door “virtueel” sneeuwdek

Één van de redenen van de sterk uiteenlopende verwachting tussen GFS en ECMWF is het al dan niet aanwezig zijn van een fors sneeuwdek. Een sneeuwdek zorgt voor extra afkoeling in de onderste luchtlaag en doordat koude lucht zwaarder is dan warme lucht zal de kou lastiger te verdrijven zijn.

Tot zondagavond berekent ECMWF voor in het noorden veel sneeuw. Bron: WXCHARTS

Het ECMWF laat het komend weekend lange tijd sneeuwen waarbij in de noordelijke helft een sneeuwlaag van 15 tot 20 centimeter zou kunnen ontstaan. In het zuiden wordt nagenoeg geen sneeuw verwacht in de nul-uur-run (00Z). Boven een dik sneeuwdek komt het tijdens de nacht al snel tot (zeer) strenge vorst en ook overdag blijft het daardoor ijzig koud. Dit is ook goed terug te zien op de temperatuurkaart van het ECMWF.

In het GFS ontbreekt de sneeuw waardoor die invloed ook geheel achterwege blijft in de verwachting. Als de sneeuw niet in het Europees weermodel aanwezig was, dan zouden de verschillen al aanzienlijk kleiner zijn.

De sneeuw is dus noodzakelijk om het tot een strenge winterfase te laten komen. Het is afwachten waar het GFS en ECMWF vanavond mee komen en zelfs dan is de kans van slagen nog vrij klein. Er zijn vele puzzelstukjes welke precies op de juiste plek moeten vallen om het in Nederland tot serieus winterweer te laten komen.